Site icon Rojnameya Newroz

ATEİST EBEVEYNLER ÇOCUK YETİŞTİRMEDE DAHA BAŞARILI

Birçok ebeveyn, geleneksel aile değerlerini aşılamak ve kendileri için en iyisi olduğu inancıyla çocuklarının dindar olarak yetiştirirler veya dindar olmasını isterler.

The Independent’in yayınladığı bir makaleye göre ise, araştırmalar dini olmayan ailede yetiştirilen çocukların gayet iyi olduğu ve bazı alanlarda ise dindar ailelere göre daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Los Angeles Times gazetesinde yayınlanan sosyolog Phil Zuckerman’ın röportajında çocukları moral vakum içine sokmayan ateizmin onlara doğru ve yanlış hakkında daha net bir fikir verebileceğini belirtiyor. Dini inançların merkezinde yer alan cezalandırma korkusu çocukların empati yapmasının önünde bir engel oluşturuyor. Oysa, dini ahlaki değerden uzak olarak yetiştirilen çocukların empati yapma duygusu daha çok güçleniyor.

Seküler bir şekilde yetiştirilen çocuklar, sağlam ahlaki değerlere dayanıyor.

“Dinsiz bir aile yaşamı kendini sürdürülebilir ahlaki değerler ve etik ilkelerle zenginleşir. Bunların başında ise: rasyonel problem çözme, kişisel özerklik, düşüncenin bağımsızlığı, bedensel cezanın önlenmesi, “her şeyi sorgulama” ruhu ve her şeyden önce empati gelir.”

Zuckerman, çalışmasına dayanarak, Ateist gençlerin daha az endişe duydukları, kendisi gibi olmayanlara daha çok hoşgörülü, kadın-erkek eşitliği savunma ve eşcinsel hakları destekleme ihtimalinin daha yüksek, ırkçılık yapma ihtimalinin ise daha düşük olduğunu belirtti.

Ayrıca, Federal Hükümet Bürosu istatistiklerine göre, ateistlerin ABD ceza infaz kurumundaki nüfusun yüzde 1’den azını oluşturdukları, bu rakamın da ateist bir bireyin, yetişkin olarak da daha az suça meyilli olduğunun kanıtı olarak gösterildi.

Chicago Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın da bu sonuçları desteklediği görülüyor. Laik bir ailede yetişen çocukların dindar olanlardan daha fazla empati ve şefkat dolu oldukları tespit edildi.

Altı ülkede 5-12 yaş arasındaki 1000’den fazla çocukla yapılmış olan bu araştırmaya göre “ailenin dini kimliği, çocukların empati ve sevgi duygularını azaltır.”

Araştırmaya öncülük eden Profesör Jean Decety ise sonucu şu şekilde yorumladı:

“Bulgularımız, dini ailelerin çocuklarının başkalarına karşı hoşgörülü, sağ duyulu, duyarlı gibi varsayımlara karşı; ateist veya dinsiz olan ailelerin çocuklarının dindar ailelerinin çocuklarına göre aslında daha cömert ve hoşgörülü olduklarını gösteriyor.”

Çeviren: Melike Gül Demir

washingtonhatti

Exit mobile version