Eyüp Yalur / Yazarın diğer makaleleri için tıklayınız
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süresi 3 Ocakta başladı 21 Ocakta son bulacak.
Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Yöneticisi Fasih Zirek “okullarda seçmeli ders tercihlerinde temel ölçüt öğrencilerin ilgi ve yetenekleri olmalı. Öğrenci özgür iradesiyle tercihte bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.
Bu başarısız eğitim sistemi halkların dilini seçmeli ders seviyesine indirgemiştir.
Anadil ilgi ve yetenek değil, bedeni ve ruhu besleyen oksijendir.
Anadil sizin bahşettiğiniz seçmeli ders lütfu değil, halkın eğitim dilidir. Herkes kendi anadilinde eğitim almalıdır.
Milli Eğitim Şurası’nın 4-6 yaş grubu çocukların eğitimine, din eğitimi, kuran kurslarının okul öncesi zorunlu eğitimden sayılmasını kabul etmesi bu yaştaki çocuklara din dersleri verilmesi, demokratik eğitim sistemine, çocuk haklarına, laikliğe aykırıdır.
Milli Eğitim Şurası’nın almış olduğu bu karara çocukların bedensel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilediği için eğitim sendikaları, pedagoglar, veliler karşı çıkıyorlar.
Eğitim Şurasına katılmayan Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları ise bu kararın “Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu” savunuyorlar.
Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen Türkiye’nin Müslüman bir ülke olduğunu, dini eğitimin, seçmeli derste olsa verilmesi gerektiğini savunuyor.
Diyanet işleri ve okul yöneticileri siyer derslerin tercihi için velileri ve öğrencileri yönlendiriyorlar.
Yaşayan diller ve lehçeler (5,6,7,8. sınıflar) ders kapsamında Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri de yer almaktadır.
Kürt Dil Platformu (PZK), Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD), Kürt Dili ve Kültür Ağı, sendikalar, Kürt aydınları Kürtçenin eğitim dili olması talebinde bulunarak öğrenci ve ailelere de seçmeli ders olarak Kürtçeyi tercih etmeleri çağrısında bulundular.
Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek Millî Eğitim Bakanına seslenerek, neden çocuklarımız ilköğretim birinci sınıftan değil de 5-6-7-8. sınıftan dil derslerine başlıyor? Çocuklar anadillerini eğitimin başından öğrenmeli” dedi.
Çiftyürek “Çocuklarımız gidip Kürtçe dil derslerini tercih etsinler. Eğer çocuklarımız büyük oranda okullarda Kürtçenin Zazaki veya Kurmanci derslerini seçerlerse bunun iki etkisi olacak. Birincisi Kürtçe ilköğretimden üniversiteye kadar eğitim dili haline gelmesi için hükümete baskı olur. İkincisi en azından çocuklarımız eğitim yoluyla anadillerini öğrenecekler. Bu nedenle ailelerimiz gidip dil derslerini tercih etsinler.” dedi. (Rudaw)
Sosyolog, yazar İsmail Beşikçi de Kürt ailelere çağrıda bulunarak çocuklarını Kürtçe seçmeli derse yönlendirmelerini istedi.
“Kürt aileleri çocuklarını Kürtçe seçmeli derse yönlendirmeleri önemli bir durumdur. Bu Kürtçenin gelişmesi için büyük olanaklar sağlayacaktır.” dedi.
Yaptığı müzikle anadili Kürtçeye hizmet eden ses sanatçısı Gülistan Perwer de Kürt annelerine seslenerek “Çocuklarınızı kendi renk ve dilinde eğitin” dedi.
Kürdistani siyasi partiler de Kürtçe anadilde eğitim yapılmasından yana açık tavır koydular.
Asimilasyoncu sistem aldığı bu kararlarla ne kadar gayrı ciddi davrandığını ortaya koymaktadır. Öğretmen eksikliğini, derslik yetersizliğini gerekçe göstererek, öğrenci ve velileri siyer dersleri tercih etmeye yönlendiriyor.
Halklar yok sayıldığı için dillerine önem verilmiyor, dilleri yok sayılıyor.
Cumhuriyetin kurucu ve asli unsuru olan halkların dilleri seçmeli ders değil zorunlu eğitim dili olmalıdır.
Gerçek anlamda demokrasiyle yönetilen, hak, hukuk, adaletin egemen olduğu ülkelerde, asli unsur olan halklar, azınlıklar kendi anadillerinde eğitim yapmaları bir tehlike olarak değil zenginlik olarak görülür.