Site icon Rojnameya Newroz

AKP’NİN POLİTİKALARI IRKÇI SALDIRILARI CESARETLENDİRİYOR!

Eylül ayı ile birlikte; bir yandan 12 Eylül faşist askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbenin 40’ıncı yılını geride bırakırken, diğer yandan da 11 Eylül 1961 tarihli Güney Kürdistan Devrimi’nin 59’ncu yıl dönümünü andık.

Editör / Yurtsever Sosyalist İşçi -11

***

12 Eylül faşist askeri darbe nedeniyle gerek işkence tezgâhlarında gerekse de cezaevlerindeki saldırılar sonucunda yüzlerce insan katledildi. Ağır işkenceli sorgular sonrasında binlerce devrimci hapsedildi, onlarcası idam edilerek yaşamdan koparıldı.

12 Eylül cuntasının yol açtığı darbe mekaniği bugün Erdoğan/Bahçeli kliğinin oluşturduğu Cumhur ittifakı tarafından sürdürülerek Türkiye zindana çevrilmiştir. Tüm darbe ve darbecileri bir kez daha lanetlerken, 12 Eylül faşist askeri darbesinde yitirdiğimiz devrimcilerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz!

***

11 Eylül 1961 yılında Kürt Ulusal önderi Mele Mustafa Barzani önderliğinde Kürdistan halkının 9 yıllık direnişi sonucu siyasal statü elde edildi. 11 Eylül 1961 Devrimi’nin 59. yıldönümünü kutlarken bu süreçte yaşamlarını yitirenleri de saygıyla anıyoruz! Ancak o günden bu güne gerek federal yapıdaki gerekse de Rojava’daki elde edilen kazanımlara karşı bölge sömürgeci güçlerinin artan saldırıları eksiksiz devam etmektedir. Kürdistan siyasal güçlerimizi, sömürgeci güçlerin koordineli saldırıları karşında birlik yönünde adım atmaya çağırıyoruz!

***

4 Eylül günü Mazıdağı’ndan Sakarya’ya fındık toplamaya giden köylülerimiz saldırıya uğradı. Bu nedenle YSİ’nin 11’nci sayısında mevsimlik tarım işçisi olarak gittikleri Sakarya’da ırkçı saldırıya uğrayan Kürt işçilerin konusunu işlemeyi esas almışken yeniden Kürt emekçilerine dönük bir saldırıyla karşılaştık. Bu kez Van Erciş’ten ekmek kapısı için çalışmaya giden Kürt inşaat işçilerine Afyon-Dinar’da yapılan silahlı saldırıda işçilerden Özkan Tokay hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. Bu ırkçı saldırı sadece Sakarya’da değil birçok kentte yaşandı yaşanıyor.

Sakarya’da ırkçı saldırıya uğrayan Kürt işçilerle görüşmek ve dayanışmada bulunmak için Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ (Kelekê) köyüne gitmeye çalışan HDP milletvekilleri ile Kürdistan İttifakından siyasi parti temsilcilerinin önleri “ırkçılık yapıyorsunuz” suçlamasıyla jandarma güçlerince kesilmesi ise tam anlamıyla akla ziyan bir durumdur.

Kürt işçilerine dönük nefret yüklü ırkçı saldırıyı lanetlerken gerek saldırganların tutuklanması ve yargılanması yönünde ciddi bir girişimde bulunmayan gerekse de saldırıya uğrayanların yakınları ile onların siyasal temsilcilerinin önüne barikat koyan devletin tutumunu da şiddetle kınıyoruz. Bu ırkçı saldırıda yakınlarını yitiren ailelerimize başsağlığı diliyoruz.

Türk Devleti’nin aralıksız yüzyıldır sürdürdüğü Kürt ve Kürdistan politikasından cesaret alıp durumdan vazife çıkarırcasına Batı kentlerine giden Kürt emekçilerine dönük saldırılar halklar arasında onarılması zor derin yaralar açmaktadır. Ülkeyi yöneten Cumhur ittifakının saldırganları koruyan, kollayan açıklama ve politikaları bu tip saldırıları cesaretlendirmektedir.

***

YSİ’nin 11’nci sayısında Kürt işçilerine dönük ırkçı saldırıları konu edindik.

Bu sayıda;

Enver Şen “Irk Ayrımı ya da Irkçılık” başlıklı yazısında ırkçılığın çıkışı ve tarihçesine değiniyor.

Yaşar Kazıcı “Çalışırken Irkçı Saldırılara Uğramak İstemiyoruz!”, Mustafa Korkmaz “Faşizm Değil, Biz İşçiler Kazanacağız!”, Ali Gökkaya “Irkçılığı ve Saldırganlığı Besleyen Şey: Cezasızlık Politikası” başlıklı makalelerle Afyon ve Sakarya’da Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıları gündeme taşıdılar.

Hurşit Kaşıkkırmaz “Avrupa Tünellerinde İşçi Ölümleri Devam Ediyor” başlıklı makalesiyle İsviçre’deki tünel inşaatlarının tabir uygunsa işçi mezarlıklarına dönüşmesini gündeme taşıyor.

Sinan Çiftyürek ise “Mûçeya Kêmtirîn di Bin Sînorê Birçîbûnê da!” başlıklı Kürtçe makalesinde devletin açıkladığı açlık sınırının altında bir ücretle çalışmaya zorlanan işçi-emekçilerin sorunlarını gündeme taşıyor.

12. sayımızda buluşmak dileğiyle…

Tüm sayıların PDF formatı için aşağıdaki bağlantılara tıklayın

Sayı-1

Sayı-2

Sayı-3

Sayı-4

Sayı-5

Sayı-6

Sayı-7

Sayı-8

Sayı-9

Sayı-10

Sayı-11

Exit mobile version