Kürdistan Başkanı Mesut Barzani bugün Asuri/ Süryani / Keldani halkının yeni yıl olarak kutladığı Ekitu Bayramı‘nı (Diriliş Bayramı) kutladı.
Asuri / Süryani / Keldani halkının geleneksel olarak kutladığı ‘Akitu / Kha b’Nissan / Yeni Yıl’ bayramı, her yıl 1 Nisan günü kutlanmaktadır. Dünyanın en eski bayramlarından biri olarak bilinen ve bu yıl 6765’incisi kutlanacak olan Akitu bayramı yeni yılı, yeni hayatı, bereketi ve dirilişi sembolize eder. Akitu, antik Akad dilinde arpa anlamına gelmektedir. Türkiye’de “Güvenlik gerekçeleriyle” uzun yıllar kutlanmasına izin verilmeyen bu bayram 2005 yılında Midyat’ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde, “Süryani Bahar Bayramı” adı altında kutlandı.
Başkan Barzani’nin kutlama mesajı şöyle:
“Yüce ve bağışlayıcı Allah’ın adıyla,
Babil Asuri yeni yılı ve Ekito bayramı vesilesiyle en içten duygularımla Kürdistan, Irak ve tüm dünyadaki Keldani, Süryani, Asuri halkının kutluyorum. Yeni yılda Asuri Babil halkının terörizmin şiddetinin verdiği acılardan tamamen kurtulmasını umut ediyorum.
Bu münasebetle kardeşimiz olan Keldani, Süryani ve Asuri halkı için tekrar ediyorum: Kürdistan hepimizin vatanı, iyi günde, kötü günde kaderimiz birdir, terörizme karşı aynı saftayız. Birlikteyaşam ve kardeşlik kültürünün tüm dini ve ulusal bileşenler arasında tesis edilmesi, derinleşmesi gerekiyor. Kürdistan’da radikalizim, mezhep ayrımcılığı ve inkar düşüncelerinin Kürdistan’da yer bulmamalı.
Göç eden kardeşlerimizim en kısa zamanda, başı dik bir şekilde memleketlerine geri dönmelerini, geleceklerinin güvence altına alınmasını umut ediyorum.
Irak ve bölgeye barış, mutluluğun dönmesini, siz değerli halkımızın meşru haklarına, özgür ve güven içinde bayramlarınızı kutlamasınız diliyorum.” (Mesut Barzani, 31.03.2017)
Barzani’nin liderliğini yaptığı Kürdistan Federasyonu’nda 5 resmi dil var, Kürdistan Diyanet İşleri’nde 8 ayrı dinin temsilcisi var, her din grubu temsilcisi kendi inançlarının korunup geliştirilmesi konusunda eşit ve tam yetkiye sahiptir. Bu haklar isim isim, net ve kesin çizgilerle Kürdistan Anayasası’nda güvence altına alınmıştır. Okullarda her dini bileşen kendi inancına göre din dersi alır. Her millet kendi yerleşim yeri tabelasında kendi dili Kürtçe’nin üstünde yazma hakkına sahiptir.